Церква адвентистів сьомого дня прагне покращити якість життя для всіх людей у наших громадах, дотримуючись ідеалів, описаних у Біблії. Ми прагнемо ділитися як нашою вірою в Бога, так і прихильністю церкви до покращення життя всіх людей. Ми є протестантською Церквою, яка налічує понад 21 мільйон членів у всьому світі та понад мільйон членів у Північній Америці. Наші двері завжди відкриті для громади і для всіх, хто бажає поклонятися в одній з наших більш ніж 151 000 громад адвентистів сьомого дня по всьому світу.

Загальні факти

Церква адвентистів сьомого дня є офіційною деномінацією з 1863 року.

Членство:

    • У всьому світі: 21 мільйон
    • Сполучені Штати та Канада: 1,2 мільйона

Церкви:

    • По всьому світу: 153 253 громади
    • Сполучені Штати та Канада: 6,257 громад

Школи: Друга за величиною інтегрована мережа шкіл у світі.

    • По всьому світу: 7 792 з 1,8 мільйонами учнів
    • Сполучені Штати та Канада: 852 (13 вищих навчальних закладів, 111 середніх шкіл, 728 початкових шкіл)

Лікарні: Найбільша протестантська інтегрована мережа лікарень і клінік по всьому світу.

    • По всьому світу: 733 заклади охорони здоров’я, 31,772 ліжка/одиниці
    • Сполучені Штати та Канада: 65 лікарень, 28 будинків для людей похилого віку та престарілих, 4 клініки/диспансери.

У 2011 році Церква адвентистів сьомого дня була визнана найбільш швидкозростаючою християнською деномінацією в Північній Америці за версією USA Today.

Церква адвентистів сьомого дня є найбільш расово різноманітною релігійною групою в Сполучених Штатах, згідно з дослідженням релігійного середовища 2014 року, проведеним Дослідницьким центром П’ю (Pew Research Center). Серед дорослих, які ідентифікують себе як адвентисти сьомого дня, було виявлено, що:

    • 37% – білі
    • 32% – темношкірі
    • 15% – латиноамериканці
    • 8% – азіати
    • 8% – інша расова приналежність або змішана

Більше статистики Церкви адвентистів сьомого дня.

Історія Церкви

Організована в 1863 році, Церква адвентистів сьомого дня має своє доктринальне коріння в русі «Advent Awakening» («Пробудження Адвентизму») 1840-х років. Сотні тисяч християн, вивчаючи біблійні пророцтва, переконалися в тому, що Христос скоро повернеться. Це пробудження занедбаної біблійної віри відбулося в багатьох країнах, але найбільше в Північній Америці.

Після «великого розчарування» очікувань у 1844 році ці віруючі розділилися на кілька різних груп. Одна група, вивчаючи Біблії для кращого розуміння, визнала сьомий день (суботу) днем поклоніння. Ця група, до якої входили Еллен і Джеймс Уайт та Джозеф Бейтс, стала ядром церковних громад, які обрали назву «Церква адвентистів сьомого дня» і організувалися в місті Батл-Крік, штат Мічиган, налічуючи 125 церков і 3500 членів.

Служіння Еллен Уайт під особливим Божим керівництвом значно вплинуло на розвиток Адвентистської Церкви. Її поради та послання віруючим і церковним лідерам визначили форму і розвиток Церкви, тоді як її віровчення залишилося повністю заснованим на Біблії.

Серед інших відомих перших адвентистів – Джон Харві Келлог, співвинахідник «кукурудзяних пластівців» разом зі своїм братом Віллом і піонер санаторію «Батл-Крік»; Джозеф Бейтс, морський капітан у відставці і перший керівник адвентистської адміністрації; Урія Сміт, плідний письменник і винахідник, редактор церковної газети протягом майже 50 років.

Адвентистські місіонери почали працювати за межами Північної Америки в 1864 році, а через десять років Джей Н. Ендрюс був відправлений до Швейцарії як перший офіційний місіонер деномінації. У 1890 році адвентистський служитель почав працювати в Росії, а в 1894 році почалася діяльність церкви в Африці (Гана і Південна Африка). У 1894 році місіонери також прибули до Південної Америки, а в 1896 році – до Японії. Зараз церква діє в 209 країнах і територіях по всьому світу.

Зростання з перших днів було стрімким. Починаючи з зібрання невеликої групи в 1846 році та організації церкви з 3500 віруючих, адвентисти сьомого дня зараз налічують 21 мільйон у всьому світі.

Віровчення
  • Біблія / Святе Письмо ─ стародавній і позачасовий шедевр літератури, Святе Письмо розкриває роль Бога в історії людства, наше місце в Божому плані, а також істину, яка має спрямовувати нас і захищати від обману.
  • Життя, смерть і воскресіння Христа – Бог послав Ісуса, Свого Сина, щоб Він жив досконалим життям, недосяжним для нас, і помер смертю, на яку ми заслуговуємо через наші гріхи. Коли ми приймаємо жертву Ісуса, ми претендуємо на вічне життя.
  • Субота – це Божий дар для нас, час для відпочинку і відновлення нашого зв’язку з Богом та іншими людьми. Вона нагадує нам про Боже творіння і благодать Ісуса.
  • Творіння – Бог створив наш світ завдяки геніальній творчості та ніжній турботі. Він створив людство, щоб воно піклувалося про планету і насолоджувалося нею, відпочиваючи і працюючи в ідеальному балансі.
  • Закон Божий (10 заповідей) – Десять заповідей показують нам Божу волю і любов до нас. Вони вчать нас, як ставитися до Бога та інших людей. Ісус жив згідно із Законом як наш приклад та ідеальна заступницька жертва.
  • Другий прихід. Ми з нетерпінням очікуємо обіцяного повернення Ісуса, коли Він воскресить Своїх спасенних дітей і візьме їх на небо. Хоча ми не можемо точно знати, коли Він повернеться, ми можемо жити в радісному очікуванні.
  • Шлюб і сім’я. Створені на Божий образ, як чоловік і жінка, ми призначені для життя у стосунках. Шлюб – це Божий ідеал, щоб жити в гармонії, а діти зростали в безпеці та любові.

Ознайомитись з адвентистськими 28 фундаментальними переконаннями.

громадські звʼязки

Загальні факти

  • Адвентистська Церква має найбільшу протестантську інтегровану мережу лікарень і клінік у світі: 173 лікарні та санаторії, 294 клініки та диспансери, 160 закладів для проживання, включаючи будинки престарілих, центри для людей похилого віку, сирітські та дитячі будинки (станом на грудень 2013 року).
  • У 2011 році адвентистські лікарні та клініки надали медичну допомогу понад 19,4 мільйонам людей по всьому світу.
  • Про спосіб життя адвентистів сьомого дня розповідали National Geographic, CNN, The Today Show, Good Morning America, а також The Blue Zones («Блакитні зони») – бестселер New York Times, що описує спосіб життя людей, які найдовше живуть у світі.
  • Один з найвагоміших внесків, який адвентисти сьомого дня зробили в ефективність здорового способу життя, можна знайти в публікаціях, заснованих на Адвентистських дослідженнях здоров’я (the Adventist Health Studies). Розпочаті в 1958 році, ці дослідження охоплюють такі теми, як дієта, забруднення повітря, релігія та здоров’я. Вони отримали спонсорську підтримку Національного інституту раку/Національного інституту здоров’я, Міністерства сільського господарства США та Всесвітнього фонду дослідження раку.
  • Окрім того, що це одне з найбільших і найповніших досліджень дієти і довголіття, Адвентистське дослідження здоров’я-2 (the Adventist Health Study-2), в якому вивчався спосіб життя 96 000 адвентистів, також є одним з найбільших досліджень дієти афроамериканців і проливає світло на те, чому в цій групі більше випадків раку і серцевих захворювань, ніж в інших етнічних групах в Америці.

Освіта

  • Адвентистська церква має другу за величиною інтегровану мережу шкіл у світі, яка налічує понад 7 500 шкіл по всьому світу, в яких навчається понад 1,8 мільйона учнів.
  • Починаючи з 1850-х років, коли була створена перша адвентистська школа, адвентисти вірили, що освіта повинна бути рятівною за своєю природою, з метою повернути людину до образу Бога, нашого Творця. Адвентистська освіта також включає в себе фокус на психічному, фізичному, соціальному та духовному здоров’ї, а також на інтелектуальному зростанні і служінні людству.

Просвітницька діяльність у сфері охорони здоров’я

  • Адвентистська церква зосереджується на “служінні зцілення”, яке охоплює задоволення духовних, фізичних, психічних і соціальних потреб людей по всьому світу.
  • Церква провела Глобальну конференцію з питань здоров’я та способу життя в штаб-квартирі Всесвітньої організації охорони здоров’я в Женеві, Швейцарія. Понад 750 осіб з 95 країн світу дізналися більше інформації про покращення здоров’я та духовної опіки для світової спільноти.
  • Адвентисти сьомого дня заснували магістерську програму по всьому африканському континенту, яка навчає пасторів комплексним курсам з охорони здоров’я. Пастори вивчають не лише анатомію здоров’я, але й практичне застосування адвентистського способу життя.
  • Церква розробила програму «Дихай вільно» («Breathe-Free»), програму відмови від куріння, яка допомогла сотням тисяч людей по всьому світу кинути курити. Вона є офіційною програмою відмови від куріння в Китаї та Тайвані.

Сімейне служіння

  • Адвентистська церква допомагає зміцнювати шлюби та сім’ї, тому що міцні шлюби ведуть до міцних сімей, а міцні сім’ї ведуть до міцних церков, міцних громад та міцних націй.
  • Церква має програми та служіння, які допомагають розвивати навички спілкування, вирішення проблем та взаємовідносин.

Молодіжне служіння

  • Адвентистська церква володіє ресурсами для того, щоб привести молодих людей до рятівних стосунків з Ісусом і допомогти їм прийняти Його заклик до учнівства.
  • Серед програм служіння – Клуб шукачів пригод (для дітей 6-9 років) та Клуб слідопитів (для дітей 10-15 років). Ці програми пропонують спеціалізовані щотижневі заходи, які сприяють психологічному та духовному розвитку через табірні зібрання, походи, громадські проєкти, професійну підготовку, декоративно-прикладне мистецтво та ремесла.
  • Молодіжне служіння також надає можливість понад 100 молодим людям з усього світу щороку ставати волонтерами в одному з великих міст під час так званого «Одного року в Місії».
Гуманітарна / громадська діяльність

Адвентистське агентство розвитку та допомоги (ADRA)

  • ADRA є гуманітарним підрозділом Церкви адвентистів сьомого дня.
  • ADRA надає допомогу в надзвичайних ситуаціях і сприяє розвитку більш ніж 120 країн світу. Агентство прагне захищати вразливі верстви населення, підтримувати сім’ї, сприяти охороні здоров’я, забезпечувати їжею та водою, налагоджувати життєдіяльність та реагувати на надзвичайні ситуації.
  • У 2012 році ADRA покращила життя майже 20 мільйонів людей по всьому світу.
  • ADRA також брала участь у міжнародних ініціативах, таких як Всесвітній день води. ADRA започаткувала кампанію Beyond the 5, яка підвищила обізнаність про нерівність у сфері водних ресурсів у всьому світі.

Свобода віросповідання та релігії

  • З моменту свого заснування Адвентистська Церква виступає за чітке відокремлення Церкви від держави. Вона не намагається впливати на політичних і громадських лідерів з метою просування адвентистської віри або придушення віри інших.
  • Церковний відділ зі зв’язків з громадськістю та релігійної свободи виступає за релігійну свободу всіх людей. Він виступає за релігійну свободу на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, в Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку та в інших міжнародних організаціях.
  • З 1893 року Адвентистська Церква спонсорує те, що зараз відоме як Міжнародна асоціація релігійної свободи (International Religious Liberty Association), позаконфесійна організація і найбільший форум, присвячений виключно свободі совісті. Це найстаріша організація зі свободи віросповідання в Сполучених Штатах. До цієї асоціації входять католицькі, юдейські, мусульманські, буддистські, баптистські, мормонські та багато інших релігійних груп, які спільно працюють над забезпеченням всезагальної релігійної свободи.
  • Щороку Церква спонсорує щорічну вечерю на захист релігійної свободи. Члени Конгресу та офіційні особи Білого Дому запрошуються на цей провідний захід з просування релігійної свободи у Вашингтоні, округ Колумбія. В минулому на ньому виступали Хілларі Клінтон (Hillary Clinton), Джон Маккейн (John McCain), Джон Керрі (John Kerry), Оррін Хетч (Orrin Hatch) та капелан Сенату Баррі Блек (Barry Black).

Адвентистські Суспільні Служби

  • Адвентистські Суспільні Служби – це неприбуткова гуманітарна організація, яка обслуговує Північну Америку, Бермудські острови, Гуам та Мікронезію.
  • Адвентистські Суспільні Служби мають шість визначених служінь, включаючи розвиток громад, догляд за людьми похилого віку, реагування на стихійні лиха, навчання та наставництво, допомогу в кризових ситуаціях, а також мережу YES! (Молодь, уповноважена служити).
  • АСС (ACS) допомагає церквам, школам та окремим особам створювати, керувати та управляти програмами служіння у своїй громаді за допомогою Програми сертифікації лідерів неприбуткових організацій, яка фокусується на лідерстві, управлінні та соціальних аспектах євангелізації.
Еллен Г. Уайт і Церква Адвентистів Сьомого Дня
  • Еллен Г. Уайт – співзасновниця Церкви адвентистів сьомого дня, яка допомогла сформувати місію та бачення Церкви.
  • Адвентисти не вважають її святою і не розглядають її праці як доповнення до Біблії. Її пророчі твердження перевірені і підтверджені Біблією.
  • Вона є найбільш перекладеним американським автором.
  • Її загальний літературний внесок становить приблизно 100 000 сторінок. Понад 100 книг було видано на основі її творів.
  • Вона писала книги на різні теми, включаючи духовність, виховання дітей, соціальні питання, здоров’я та фінансові поради. Всі її твори вказують читачеві на Бога і Біблію.
  • Її найбільш перекладена книга «Дорога до Христа» («Steps to Christ»), практичний посібник про те, як бути християнином. Була перекладена більш ніж 165 мовами світу.
  • За версією Смітсонівського журналу (Smithsonian Magazine), вона увійшла до списку 100 найвидатніших американців усіх часів і народів. (2014)
Ми – Адвентисти Сьомого Дня

Говорячи так, віримо, що наша істина, правда і джерело натхнення – в святій книзі Біблії. Саме завдяки Слову Божому ми познайомилися з Тим, хто став для нас найкращим Другом і Спасителем – Ісусом Христом. Саме Він об’єднав нас в єдину дружну сім’ю і відкрив нам правила здорового, щасливого і успішного життя.

Відео про адвентистів
Прокрутити вгору