День слідопита у громаді с. Бистриця

СЛУЖІННЯ, ЩО ПОКЛИКАНЕ ВИХОВУВАТИ МОЛОДЬ ТА ЗНАЙОМИТИ З ХРИСТОМ

В Адвентистській громаді с. Бистриця пройшов захід, спрямований на ознайомлення місцевої громади та, зокрема, дітей, з основами слідопитства. День слідопитського служіння було відзначено служінням слідопитів в громаді, а також закликом до інших долучитись до даного відділу служіння в церкві.

Слідопити це…

Клуб «Слідопитів» – це відділ Церкви Адвентистів Сьомого Дня (АСД), який займається культурним, соціальним та релігійним вихованням дітей і підлітків. Членами клубу можуть стати діти від 10 років і старше.

Хоча багато в чому «Слідопити» схожі на скаутинг, вони мають більш релігійний акцент. Клуб «Слідопит» є офіційним компонентом молодіжного служіння церкви АСД з 1950 року.

Помісні Церкви адвентистів сьомого дня мають клуби «Слідопит» з місцевими членами клубу та лідерами. У деяких областях є регіональні координатори, які наглядають за кількома клубами на певній території. Потім призначаються директори програми «Слідопит» (або молодіжні директори в областях, де служіння «Слідопит» підпорядковується Молодіжному відділу) на рівні області/конференції, місії/союзу, дивізіону та Генеральної конференції. Нинішнім директором програми на Генеральній Конференції є Андрес Перальта.

Згідно з опитуванням, проведеним у 2002 році серед керівників місцевих церков по всьому світу, 38% адвентистської молоді віком до 18 років «є членами «Слідопитів» або подібної молодіжної групи, підтримуваної церквою».

Філософія та цілі слідопитського служіння

Клуб «Слідопит» зосереджений на «фізично-розумовій-духовній триєдності», який організовує заходи для задоволення потреб та інтересів дітей і підлітків віком від 10 до 15 років, з особливим акцентом на релігійну діяльність цієї вікової групи.

Значна частина програми клубу «Слідопит» побудована навколо фізичної активності. Згідно з посібником клубу «Слідопит», такий акцент пояснюється тим, що «молодь у віці від 10 до 15 років перебуває на стадії зростання і дуже швидкого фізичного розвитку». Згідно з філософією клубу, багато заходів включають в себе дії, пригоди, виклики та групову діяльність, які «надають можливості для розвитку нових поглядів і навичок, що сприяють особистісному зростанню, командному та громадському духу». Вони є частиною філософії, яка спрямована на розвиток «громадянськості та вірності» і проповідує повагу до «Бога, Його творіння та Його Церкви».

Хоча клуб «Слідопит» існує в першу чергу для молодих людей, однією з його головних цілей є також знайомство з батьками та членами церкви через активне залучення їх до клубу. Мета цього залучення – виправити (або зменшити) розрив між поколіннями, що наближаються до молоді та дорослих. А також працювати і розважатися разом, об’єднані спільним досвідом.

Вся філософія «Слідопитів» побудована на передумові, що «підлітки та діти найкраще навчаються на прикладі, а не на наказах». Те, як вони бачать лідерів і батьківські цінності, використовується як духовна і соціальна рольова модель. Очікується, що завдяки цьому вони розвинуть високі моральні принципи, любов, турботу та рішучість. Це закладено у всіх видах діяльності. Освітня філософія клубу також підкреслює, що молодь навчається ефективніше в позитивній, щасливій і безпечній атмосфері. За словами Генеральної Конференції АСД, «ставлення керівників клубу є життєво важливим для забезпечення успіху та ефективності цього служіння для молоді, оскільки воно стане однією з головних моделей для наслідування неповнолітніми» (General Conference Youth Department. Church Heritage Manual. 2002).

Прокрутити вгору