Документальний фільм Netflix розповідає про деяких адвентистів-довгожителів Лома Лінди

Новий міні-серіал, прем’єра якого відбулася 30 серпня на потоковій платформі Netflix, включає частину епізоду, в якому розповідається про довгожителів – адвентистів сьомого дня з Лома Лінда (Каліфорнія, США).
Фільм Дена Бюттнера «Дожити до 100: секрети блакитної зони» включає деякі спостереження режисера про те, що, на його думку, допомагає адвентистам дожити до 80, 90 і навіть 100 років, залишаючись водночас активними, здоровими та діяльними. «Блакитна зона» – це термін, що використовується для опису будь-якої області світу, де люди відрізняються надзвичайною тривалістю життя.
Книга «Дожити до 100» заснована на попередніх роботах Бюттнера, включно зі статтею в листопадовому номері журналу National Geographic за 2005 рік, а також на його подальших дослідженнях і додаткових результатах, опублікованих у кількох книжках, зокрема й у бестселері 2008 року «Блакитні зони: 9 уроків довголіття від людей, які прожили найдовше».
«Я дійшов висновку, що більша частина того, що, на думку людей, веде до довгого і здорового життя, є хибною думкою або просто хибною», – каже Бюттнер в офіційному трейлері документального фільму. «Що, якби ми могли створити довголіття заново? Я витратив останні 20 років на те, щоб зробити це».

Несподіване відкриття
У чотирисерійному мінісеріалі Netflix Бюттнер присвячує другу частину другого епізоду під назвою «Несподіване відкриття» черговому відвідинам Лома Лінда й обговоренню способу життя з деякими з його найдовгоживучіших жителів.
Бюттнер розповідає про те, як він отримав інформацію про дослідження «Адвентистське дослідження здоров’я-2», в якому аналізується харчування і стан здоров’я членів адвентистської церкви в США і Канаді. «Оскільки в дослідженні вивчали звички і спосіб життя, можна було зрозуміти, яка поведінка асоціюється з більш тривалим життям», – пояснює він, представляючи цей фрагмент. У пошуках відповіді на питання про те, що робить це американське місто «блакитною зоною», він вирушив у Лома Лінда, щоб поговорити з деякими з його найстаріших жителів.
За словами Бюттнера, люди в США витрачають мільярди доларів на абонементи в спортзал, які здебільшого не використовуються. Але в Лома Лінді, зазначає він, адвентисти «домагаються того, що фізична активність та інші види здорової поведінки стають звичними».
Бюттнер бере інтерв’ю в кількох жителів, зокрема в Лоїди Медіни, яка у свої 84 роки проводить кілька годин на день, граючи в піклбол з іншими вісімдесятирічними друзями. «Довголіття – це фізичні вправи і спілкування», – каже Медіна. «Якщо у вас депресія, ви довго не проживете».

Стовпи поведінки
Протягом усього фільму Бюттнер дає зрозуміти, що адвентисти – це не просто здоровий народ. «Вони євангелізують за допомогою здоров’я», – стверджує він. «Вони дійсно тримаються разом навколо цієї доктрини здоров’я, і це не стільки фізичне середовище, скільки релігійне та соціальне».
У наступні хвилини Бюттнер розповідає про інші «стовпи поведінки», які він побачив в адвентистів Лома Лінди, включно з волонтерством, рослинною дієтою, вірою і приналежністю до «вірного народу».
Він бере інтерв’ю в Джоан Сабате, професора кафедри харчування та епідеміології Університету Лома Лінда, яка розповідає про принципи оптимального харчування, вперше озвучені співзасновницею адвентистської церкви Еллен Г. Вайт. Бюттнер наголошує, що адвентисти «формують своє послання про здоров’я в позитивному ключі», пропонуючи людям дотримуватися збалансованої дієти, яка виключає м’ясо та включає фрукти, овочі, бобові та горіхи.
Бюттнер також вказує на значення віри і, зокрема, дотримання суботи та її зв’язок зі здоров’ям. «Американське життя сповнене стресу, наші будні перевантажені», – каже він. «У адвентистів є таке святилище в часі… де вони просто відпочивають».
Нарешті, після спостереження та інтерв’ю з деякими з найдовгоживучіших адвентистів Лома Лінда, Бюттнер сказав, що, на його думку, є сила в тому, щоб оточувати себе людьми, які прагнуть тих самих цілей. «Оточення людей, для яких відпочинок – це садівництво або прогулянки, помітно впливає на ваші звички», – сказав він.

Походження, сфера дії та цілі
Директор відділу охорони здоров’я Генеральної конференції Пітер Лендлесс неодноразово наголошував на походженні, сфері дії та меті адвентистських принципів здоров’я. «Бог продемонстрував Свою зацікавленість у здоров’ї Свого народу, створивши чудове навколишнє середовище для підтримання життя Своїх створінь», – пише Лендлесс. «Він забезпечив нам повноцінне харчування, свіже повітря, чисту воду і можливість для фізичних вправ, коли наші прабатьки доглядали за садом….. Навіть після гріхопадіння, потопу і полону Бог демонстрував Свою турботу про здоров’я Свого народу, даючи йому конкретні вказівки».

Офіційний трейлер фільму

Лендлесс простежив походження адвентистського послання про здоров’я до видіння, даного в 1863 р. Еллен Вайт, яке «продемонструвало, що піклування про тіло-храм є духовним обов’язком, і підтвердило цілісний взаємозв’язок тіла, розуму й духу», – написав він. «Ці принципи витримали випробування часом і науковими дослідженнями. Відпочинок, сонячне світло, збалансоване харчування, довіра до Бога, фізичні вправи, стриманість, питна вода і дихання свіжим повітрям підтримують збалансовану цілісність».
Далі він підкреслив головну мету турботи про здоров’я. «Вона полягає в тому, щоб ми могли служити Богу і нашим ближнім», – пише Лендлесс. «Ми будемо насолоджуватися кращим здоров’ям, але ми врятовані, щоб служити».

Маркос Паседжі, Adventist Review
За матеріалами logosinfo.org

Прокрутити вгору