Всесвітня Адвентистська церква відзначає 160-річний ювілей

Всесвітня Адвентистська церква відзначає 160-річний ювілей

Церква дивиться в майбутнє, приділяючи особливу увагу єдності, самобутності та місії
21 травня 2023 року Церква адвентистів сьомого дня святкувала свою 160-ту річницю. Незважаючи на всі труднощі, адвентистський рух вже охопив Євангельською звісткою людей по всьому світу — і все це завдяки місіонерським зусиллям за останні 160 років.
Святкування відбулося під девізом «Вибрані для місії» і є запрошенням для всіх членів Всесвітньої Церкви заявити про свою відданість місії через програму Mission Refocus. Це також заклик до оновленого посвячення та участі в учнівстві через програму «Повне залучення членів Церкви» (TMI).
Пастор Тед Н. К. Вільсон, президент Всесвітньої Церкви Адвентистів, сказав про його розробку: «Ми неймовірно вдячні за привілей ділитися заключними посланнями Бога протягом останніх 160 років».
Книга «Вибрані для місії» випередила і підготувала Всесвітню церкву до майбутнього в 2024 році 150-річного ювілею місії адвентистів у світі.
 
Історичне зібрання: народження адвентистської церкви
Виступаючи на весняній нараді 2023 року з доповіддю про відзначення 160-ї річниці, Ертон Келер, секретар адвентистської церкви, підкреслив мудрість звернення до минулого, щоб інформувати та спрямовувати майбутнє. Використовуючи аналогію, він сказав: «Здорові організації рухаються вперед, дивлячись через лобове скло, і в той же час поглядають у дзеркало заднього виду».
Наше дзеркало заднього виду як церкви повертає нас до 1863 року, коли 20 травня 1863 року 20 делегатів із різних куточків США зібралися в Батл-Кріку, штат Мічиган, щоб організувати церкву. Вони мали спільне бачення і зобов’язання проповідувати вістки Трьох Ангелів і усвідомлювали необхідність організації для просування місії вперед.
21 травня 1863 року обраний комітет, що складається з восьми делегатів, розробив статут, що визначає структуру того, що стане Генеральною конференцією (ГК) адвентистів сьомого дня.
За словами доктора Девіда Тріма, історика та директора Адвентистського офісу архівів, статистики та досліджень (ASTR), статут включав преамбулу, в якій викладається мета і спрямованість розвитку ГК: «Забезпечити єдність та ефективність у праці і сприяти загальним інтересам справи теперішньої істини», — поділився Трім на весняному зібранні 2023 року.
Він додав: «У п’ятій статті першої Конституції ГК сказано, що Виконавчий комітет мав здійснювати особливий нагляд за всією місіонерською працею і як місіонерська рада мала право вирішувати, де така праця необхідна і хто має відправитися в якості місіонерів».
В цілому, метою ГК було сприяння «єдності, ідентичності та місії», — підкреслив Трім.
 
Розмірковуючи про спадщину: Адвентистська церква сьогодні
Сьогодні адвентистська церква присвятила себе тому, щоб допомогти людям здобути свободу, зцілення та надію в Ісусі через глибоке розуміння Біблії. Через 160 років місіонерська діяльність Церкви адвентистів сьомого дня вплинула на освіту, охорону здоров’я та євангелізацію в засобах масової інформації. Рух, який розпочинався з 3500 членів та шести конференцій, сьогодні зріс до глобального членства у понад 22 мільйони осіб у понад 200 країнах.
Маючи понад 9000 деномінаційних шкіл та університетів по всьому світу, Церква зростила розуми і серця понад 2 мільйони студентів.
Система охорони здоров’я Церкви — це ще один важливий аспект її спадщини. Маючи понад 200 лікарень та санаторіїв, а також понад 1000 клінік, адвентистські медичні установи, застосовуючи цілісний підхід до здоров’я, зробили свій внесок у зміцнення фізичного, психічного та духовного здоров’я світової спільноти.
Крім того, присутність Церкви у засобах масової інформації за останні роки продовжує зростати. Від літературного євангелізму до видавництв, теле- і радіоканалів на більш ніж 80 мовах, а тепер і присутності в Інтернеті та соціальних мережах, Церква відіграє ключову роль у поширенні Євангелія.
«Дивне зростання Церкви адвентистів сьомого дня за останні 160 років є свідченням посвяченості та участі кожного члена помісної церкви. Кожна людина відіграє життєво важливу роль у нашій місії»,— сказав Пол Дуглас, фінансовий директор і скарбник Церкви адвентистів.
Він додав: «Відзначаючи цю річницю, ми запрошуємо всіх членів церкви об’єднати зусилля, йдучи вперед з новим запалом і відданістю. Давайте разом подумаємо про те, що означає бути обраним для місії, знаючи, що наші колективні зусилля можуть змінити життя людей по всьому світу».
Статистика Церкви Адвентистів Сьомого Дня
Статистика Церкви Адвентистів Сьомого Дня
Бачення майбутнього: єдність, ідентичність та місія
Коли Церква розмірковує про свою багату спадщину минулого, «ми отримуємо нову присвяченість, нову енергію, і нове бачення майбутнього»,— сказав Келер.
У той час як Церква рухається в майбутнє, її акцент за останні 160 років підкреслює три ключові моменти: єдність, ідентичність і місію.
160 років тому адвентисти об’єдналися з метою виконання своєї місії. Нині адвентистські лідери запрошують дивізіони, уніони, конференції та помісні церкви приєднатися до розвитку місії сьогодні, завтра і на довгі роки вперед.
«Наша ідентичність дана Богом, заснована на Біблії і наголошується адвентистськими фундаментальними переконаннями, — поділився Келер. «Це послання має бути донесене до світу послідовниками Христа з унікальною ідентичністю.»
У новому майбутньому відеосеріалі, покликаному підтвердити і поглибити адвентистську ідентичність у членів Церкви по всьому світу, Франк Хазел, заступник директора Інституту біблійних досліджень, і ведуча Кельді Пароскі разом з запрошеними істориками досліджують 28 основоположних вірувань.
Місія також знаходиться в центрі бачення Церкви. Келер заявив: «Наші 160 років — це запрошення відродити непохитну відданість наших першопрохідців і прийняти незвичайні досягнення, які Господь приготував для цих критичних часів. У розпал епохи поляризації давайте разом йти вперед, зміцнюючи нашу біблійну ідентичність серед викликів релятивізму і відроджуючи нашу непохитну відданість місії».
Адвентистські лідери розкажуть про нові проєкти та ініціативи, присвячені 160-річчю, на Річній нараді в жовтні 2023 року, а члени Церкви по всьому світу можуть чекати статей і ресурсів для кожного члена Церкви протягом усього 161 року “Вибрані для місії”.
У заключній частині роздумів Вільсон звертається до Всесвітньої Церкви: «Давайте в момент цього ювілею зробимо невелику зупинку і запитаймо себе: Чи справді ми робимо все можливе, щоб досягти кожну людину в світі, щоб ми могли стати свідками? О, як ми прагнемо, щоб Ти прийшов, Господи Ісусе!».
Слідкуйте за новинами про 160-річчя Церкви адвентистів сьомого дня на Instagram, Facebook та Twitter.
 
Прокрутити вгору